Ergoterapi özel eğitimin en önemli unsurlarından olmasına rağmen malesef kurumlarımızda yeterince faal durumda değildir. Gerek yeni bir alan olması, gerekse ailelerin bu alana karşı önyargılı olması,ayrıca verilen rehabilitasyon saatinin bu uygulamaya uyarlanmadığı gibi Milli Eğitimin verilecek özel eğitim çalışmalarında mebbis modüllerinde yeterince yer verilmemesi uygulama imkanlarını kısıtlamaktadır.

Özellikle küçükyaş guruplarında uygulama alanı olan ergoterapinin, sanki yetişkinlerin iş uğraş eğitimi ve rehabilitasyonuymuş gibi algılanması bana göre çok yanlıştır. Değişim

Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde Ergoterapi ve Duyu Bütünleme sertifika çalışmaları yürütülmüş olup çalışanlarımız bu alanda belgelendirilmiştir. Bu alanda ergoterapist istihdamını 2019 yılından bu yana gerçekleştiriyor olup, bu alanda kurumlar adına ilklerden olmaktayız.

Ancak gerek iş uğraş, gerekse yaşayarak öğrenme modül çalışmalarımızı yıllardır başarıyla sürdürmekteyiz. Özellikle Değişim Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi uygulama bahçesi projesi ve down cafe projelerinden edindiği bilgi ve deneyimlerini çocuklarımıza ve ailelerine özenle sunmaktayız. Ergoterapinin temel amacı; kendine bakım, iş ve üretici faaliyetler, oyun ve serbest zaman aktiviteleri ile kişilerin yaşam rollerini yerine getirmesi için anlamlı ve amaçlı aktiviteler kullanarak kişilerin günlük yaşam aktivitelerinde bağımsızlığını sağlamak ve toplumsal katılımlarını artırmaktır.

Ergoterapistler, otizm, serebral palsi, kas hastalıkları, ortopedik yaralanmalar, down sendromu, rett sendromu, yaygın gelişimsel bozukluk, öğrenme güçlüğü, hiperaktivite, mental retardasyon, az gören, hemipleji, duyu bütünleme problemi ve diğer tanıları almış veya tanısı bulunmayan özel gereksinimli tüm bireylerle çalışırlar. Günlük yaşam aktiviteleri, kaba ve ince motor beceriler, sosyal beceriler, el göz koordinasyonu, gövde kontrolü, denge, oyun becerisi, akademik beceriler, ergonomik düzenlemeler, çevre düzenlemeleri, yardımcı araç önerisi, kognitif fonksiyonlar, Duyu Bütünleme / Duyusal İşlemleme, aile eğitimi çalışma alanlarından bazılarıdır.

Günlük yaşam aktiviteleri; yemek yeme, banyo yapma, tuvalete gitme, alış veriş yapma, tırnak kesme, saç tarama gibi hayatımızı sürdürmek için yapmamız gereken her şeyi içerir. Ergoterapistler müdahalelerini kişiye özgü tedavi programları oluşturarak ve gerekli yardımcı araçlar ve çevre düzenlemeleriyle sağlanabilecek en üst düzey bağımsızlık seviyesine ulaşmak üzere oluştururlar.

Kognitif fonksiyonlar; görsel algı,görsel motor becerileri, praksis, yer-zaman oryantasyonu, dikkat, uzayda pozisyon, lateralizasyon, hafıza gibi hayatımızın hemen hemen her alanında kullandığımız becerilerdir. Duyusal işlemleme problemleri; dışarıdan aldığımız dokunma, tat, koku, görme, işitme, hareket ve pozisyon hissi gibi duyuların beyin tarafından az ya da fazla bulunması şeklinde ortaya çıkabilir.

Duyu işlemleme problemi olan çocuklar pek çok alanda problem yaşarlar. Yaşıtlarıyla birlikte oyun oynayamama, kalabalık alanlara girmede problem yaşama, kalem tutama, eşyaları elinden düşürme, çok sık takılıp düşme, eşyalara çarpma, parmaklarını göz önünde hareket ettirme, saç-tırnak kestirirken ağlama, trafif gibi sıklıkla karşılaştığımız gürültülerden rahatsız olma, ayakkabılarını çoraplarını giymek istememe, altını ıslatma ve farkına varmama ya da bundan hoşlanma duyu bütünleme problemleri sonucunda ortaya çıkan problemlerden bazılarıdır. Aile eğitimi ile ailenin çocuğa nasıl davranması gerektiği, nelere dikkat edileceği konularında yol gösterici olur ve çocuğun gelişiminde büyük rol oynar. Siz de çocuğunuzun yaşadığı problemler için bir ergoterapiste danışabilirsiniz!

Gönder
1
Gönder
Merhaba